BEDEVAART’09 – ETAPPE 25-slot

ETAPPE 25 DEEL 1: VAN DEN BOSCH NAAR DOORN

Schitterende wandeldagen die we voor geen goud hadden willen missen!

Zaterdag 20 juni: om twee uur ‘s middags vertrokken we naar Den Bosch. Om 4 uur arriveerden we in de Sint Jan. Daar stond de ploeg van Piet Koning ons op te wachten. De ploeg van Piet Koning ging weer richting Volendam. Na lekker te hebben gegeten met een glaasje rosé te hebben gedronken, zijn wij gaan lopen richting onze eerste overnachting in de buitenwijk van Den Bosch.

21 Juni: Den Bosch-Alem. De volgende ochtend een illusie armer en een ervaring rijker, liepen we richting Alem. De route liep langs de Maas met veel groen. Bij het pontje van Alem staken we over waar we naar de tweede overnachtingplaats zijn gaan zoeken. De route van de eerste dag was 28 km. Daar werden we overweldigend ontvangen met een lekkere koude fles rosé op een schitterend terras en een prachtig verblijf, met een presentje op het kussen. Later hebben we heerlijk gegeten bij de jachthaven in het leuke dorpje Alem.

22 Juni: Alem-Ophemert (31.5 km). Na het heerlijke ontbijt liepen wij vanaf Alem richting Zaltbommel door het land van Maas en Waal. Het was in de ochtend een primitieve route. We hebben op veel onverharde wegen en de Bommelse Waard doorgelopen. Via de brug bij Zaltbommel (de Martinus Nijhoffbrug) zijn we de Waal overgestoken. Er waren een paar leuke koffietentjes op deze schitterende route, maar helaas waren die maandag gesloten. Dit was dan ook een hele zware dag, waar geen eind aan leek te komen. Bij huis ‘Hans en Grietje’, waar wij op de hooizolder mochten slapen, werden wij ontvangen met heerlijke spaghetti en salade door de huisvrouw zelf gemaakt. Dus dat maakte alles weer goed.

23 Juni: Ophemert-Rijswijk (26 km). ‘s Morgens na het ontbijt vertrokken wij richting de Betuwelijn naar Buren waar Koningin Beatrix de gravin van is. Dit was wederom een mooie route tussen de fruitbomen van de Betuwe. We liepen langs de Lek en staken het Amsterdam-Rijnkanaal over bij Rijswijk. De overnachting was bij Juffrouw Ooievaar van de Fabeltjeskrant. We kregen een heerlijk glaasje grenadine aangeboden. In plaats van naar onze belevingen te luisteren, hebben wij naar Juffrouw Ooievaar haar levensverhaal geluisterd, wat na krap twee uurtjes een beetje begon te vervelen. Maar we hebben geprobeerd het netjes te onderbreken. Nadat we uitgerust en opgeknapt waren zijn we gaan eten in een snackbarretje (zoals Spruitje van vroeger), waar de tijd stil is blijven staan.

24 Juni: Rijswijk-Doorn (18 km). Deze dag liepen wij richting Doorn en in Langbroek kwamen we voor het eerst in 4 dagen een Katholiek kerkje tegen, dat geopend was. Wij hebben hier dan ook het beeldje Joseph van arme Theo met wijwater besprenkeld  en voor de ernstige zieken kaarsjes opgestoken. Deze dag kwamen we weer een beetje in de bewoonde wereld, want de afgelopen vier dagen zijn we bij elkaar ongeveer 20 mensen tegen gekomen. In Doorn aangekomen zijn we gaan zoeken naar onze auto die door de aflosploeg van Simfa Brinkkemper was neergezet om zo weer terug naar huis te keren. Dat was nog niet zo gemakkelijk, de auto stond geparkeerd naast de Katholieke kerk in Doorn. Het heeft nog een uur geduurd voordat wij de auto hadden gevonden. Wat bleek, er stonden drie kerken in Doorn, twee Gereformeerde kerken en een Katholieke kerk. Een Gereformeerde kerk heeft een kruis en een haantje er bovenop wat met de wind meedraait en de Katholieke kerk alleen een kruis. Er schort dus nog wat aan onze opvoeding, maar ja, het is ons toch gelukt. We zijn daarna naar Soest gereden waar we door de volgende ploeg werden afgelost. We hebben samen wat gedronken en de overdracht vond hier plaats. Daarna zijn we terugkijkend op een paar hele mooie dagen met schitterend weer, zonder een spat regen, teruggekeerd naar Volendam waar onze gezinnen met smart op ons zaten te wachten. Hierbij willen wij  de organisatie, Garage Molenaar en iedereen die hier aan mee heeft gewerkt bedanken. En natuurlijk willen wij ook onze mannen en kinderen, die onze zware taak van moeder zijn, op zich hebben genomen, bedanken. Wij hebben schitterende dagen gehad en hadden dit voor geen goud willen missen.

ETAPPE 25 DEEL 2: VAN DOORN TERUG NAAR VOLENDAM

De laatste etappe van de bedevaartsloop!

Bedevaartloop van groep 25 van Doorn naar Volendam (130 km) onder de bezielende leiding van Marja Tunk-Oudejans. Samenstelling: Karin Hoogland, Alida Kroon, Elly Limburg, Elly Hylkema, Marja Tunk en Symfa Veerman.

Woensdag 24 juni: om half acht vertrokken we vanuit Volendam om negen uur in Doorn aan te komen. Het zoeken naar het begin van de route – het Trekvogelpad – duurde drie kwartier. Ervaren lopers als we zijn, wisten we dat het begin goed moet zijn, anders vind je nooit meer de route. Hoewel de route goed is aangegeven moet je wel af en toe je hoofd erbij houden. Breien en werken tegelijk zegt het oude gezegde al. Vier vrouwen die constant kletsen die missen wel eens een afslag. Zo ook wij. Dus de 26 km van het boekje werden er zeker 30. Gelukkig was het goed weer, en een prachtige route over de zuidelijke Utrechtse Heuvelrug en de Kaapsche Bossen. Hadden we nog nooit van gehoord. De soldaten in de verte schoten er lustig op los. Losse flodders hoopten we. Via Maarn kwamen we in het geografische centrum van Nederland, de piramide van Austerlitz. Ooit door de broer van Napoleon, koning Lodewijk Napoleon, opgericht. Halverwege de tocht vond de overdracht plaats van het beeldje en het bedevaarts-kruisje onder het uitspreken…. van het… gebed …!! De ontmoeting met de groep van Thea, Lydia, Gina en Margret was op een strategische plaats geregisseerd. Voor hen zat de tocht er op, wij waren net begonnen. Door de Lange Duinen bij Soest ging het verder. Meterslange slangen en ander ongedierte trotserend trokken we onverveerd door de uitgestrekt wouden van Utrecht. Gelukkig bracht dit wel enige schaduw, want de zon was heftig aanwezig. Na wat zoeken vonden we ons overnachtingadres Soest, van tevoren gereserveerd via onze favoriete stichting ‘Vrienden op de Fiets’. Lopers zijn, anders dan de naam doet vermoeden, ook welkom. Een hartelijk welkom van een gerietformeerd vrouwtje viel ons ten deel. Een welverdiende nachtrust in heerlijke kamers volgde.

Donderdagmorgen 25 juni: “Vrienden op de fiets”. Na een stevig ontbijt zijn we om half negen vertrokken. Kuis als we zijn geraakten we niet op het verkeerde pad, oftewel ‘in enen goed’. Via de Laage Vuursche naar Hilversum door de welbekende bossen en heidevelden. De route voerde kennelijk niet over een echt pelgrimspad want we kwamen geen enkele kerk tegen. Dus onze Jozef kon vandaag niet gewijd worden. Genadig als Hij is zal ons dat wel vergeven worden. Het overnachtingadres in Hilversum was wederom zeer gastvrij. De ‘Vrienden op de Fiets’ die een of meer kamers in hun huis voor een luttel bedrag openstellen voor sportievelingen die voor een overnachting bij hun aankloppen, zijn in eigenlijk per definitie gastvrije en sociaal ingestelde mensen. Jawel, die bestaan nog! Zo ook deze mevrouw die de volgende dag niet alleen een heerlijk ontbijt maar ook een lekker lunchpakket voor ons samenstelde.

Vrijdag 26 juni: “Het Vogeltrekpad”. We liepen via het spoor weer terug naar de route, het Vogeltrekpad. De tocht voerde over de landgoederen Op Hees, Pijnenburg (niet van de koeken) en landgoed De Stulp. Inmiddels waren Karin en Alida ‘ingeruild’ voor de twee Elly’s. Zoals u merkt was dit de laatste etappe, een met veel wisselende contacten. Verder ging het via de Ankeveense Plassen, Nederhorst den Berg, pontje Nichtevecht, naar Weesp. Wat is Nederland mooi! Maar we werden er niet stil van. Vers bloed gaf voer voor nieuwe gespreksstof. Het gevolg was wel dat we in dit oergezellige watersportplaatsje wel drie keer de weg kwijt raakten. Amsterdam Rijnkanaal overgestoken naar Driemond en langs de Gaasp naar Diemen. Niet alleen blaren op de tong dit keer, maar echte blaren. Voor Elly Limburg. Twee ingetapete voeten waren niet voldoende om de bloedblaren tegen te gaan. In Amsterdam geen Vrienden op de Fiets maar in een ‘Stayokay’ jeugdherberg op Timorplein in Oost. Een 6-persoonskamer moesten we delen met twee buitenlandse mannen, type Bin Laden en een Zuid-Amerikaan. De doordringende kaasgeur die een van beide verspreidde viel in het niet bij het gesnurk dat later geproduceerd werd. Slappe lach van 50+ vrouwen was het gevolg. Midden in de nacht maakte zuster Symfa de ‘patiënt’ wakker: snurken is per slot van rekenen een gevaar voor de gezondheid. Tevergeefs, dus ’s morgens al om 5 uur wakker en om 6 uur opgestaan voor de laatste loodjes. Om half acht in een zwoel Amsterdam richting Oranjesluizen.

Zaterdag 27 juni: toen kwam het moment dat we een knoop moesten doorhakken. Hard maar rechtvaardig, het was voor haar eigen bestwil. De honden blaften, de karavaan trok voort. Elly Limburg werd in goede handen achtergelaten bij de waard van De Taveerne van Durgerdam. Ze had het slechter kunnen treffen. Daar werd een belbus voor haar geregeld en mocht zij de reis met het openbaar vervoer voortzetten. Drie kleine negertjes gingen verder, ditmaal via de Poppendammergouw. Een schattige naam voor een bloedhete weg. Maar we kloegen niet. De Edamse dames kenden nog een adresje waar je voor weinig, wel 20 hele eurocentjes, een glas melk kon drinken. De Honing van Broek in Waterland, het adres houden we voor ons zelf. We werden in Broek ingehaald door 7 lopers van de vorige etappes die ons begeleidden naar Volendam. In de Vincentiuskerk vond de overdracht van het beeldje plaats aan pastor Beemster. Het was daarna nog even  napraten onder het genot van een hapje en wat drinken. Dat laatste was hard nodig zoals u zult begrijpen. Hierbij willen we de organisatie van de bedevaart bedanken voor dit initiatief. Wij hebben van deze gezonde en gezellige week genoten en hopen een volgende keer weer mee te kunnen doen. Marja, Elly, Elly, Karin, Alida en Symfa.

27 JUNI 2009: LAATSTE DAG VAN DE PELGRIMSRONDE!

Op 27 juni kwam de laatste groep pelgrims rond de klok van 14.30 uur aan bij de Vincentiuskerk. Hier werd het pelgrimsbeeldje overhandigd aan de pastoor. Dit beeldje is telkens overgedragen van de ene groep op de andere op de wisseldagen; kortom het beeldje heeft de gehele pelgrimsronde afgelegd. Vervolgens was er een gezellig samenzijn in het Havenhof, waar de uitslag van de PCD-loterij bekend werd gemaakt.

Uit de Nivo van 1 juli 2009: Havenhof-actie leverde 6880 euro op voor PCD! Op zaterdag 27 juni werd de PCD-actie van de winkeliers van het Havenhof afgesloten met een feestelijk tintje. Vanaf het binnenplein van het winkelcentrum verzorgde LOVE-radio een live uitzending. Om 15.00 uur kwam een deel van de lopers en de laatste groep wandelaars, die deelgenomen hebben aan de Bedevaart “Rondje Volendam”, naar het Havenhof. Zij werden door presentator Ad Heeman van de LOVE geinterviewd. Bij de start van deze pelgrimstocht, op zaterdag 21 februari, werd door de eerste groep ook het winkelcentrum Havenhof aangedaan. Daar ging toen tevens de actie “Doe mee tegen PCD” van start met een loterijverkoop. De prijzen voor deze loterij zijn eveneens door de winkeliers van het Havenhof beschikbaar gesteld. Zaterdagmiddag werden drankjes en hapjes geserveerd en voor een gezellig muziekje zorgden de LOVE-DJ’s. Om 15.45 uur kon Ton Runderkamp, voorzitter van de winkeliersvereniging van het Havenhof, een cheque overhandigen aan Saskia Veerman van de Werkgroep “Doe mee tegen PCD”. Daarmee werd de PCD-actie in het Havenhof afgesloten. Het geweldige bedrag van 6880 euro kon gegeven worden en daar waren de leden van de Werkgroep PCD natuurlijk dolblij om. Thea Kes sprak namens de PCD-groep een dankwoord uit en riep naar de lopers die deelgenomen hebben aan de pelgrimstocht “Applaus voor jezelf na deze geweldige prestatie!” Want ook de bedevaartstocht “Rondje Volendam” stond deels in het teken van de actie “Doe mee tegen PCD” en door de wandelgroepen is een leuk bedrag bijeen gebracht voor de actie om wetenschappelijk onderzoek naar deze trilhaartjesziekte te kunnen verrichten.

25 OKTOBER 2009: BEDEVAARTSREUNIE!

De bedevaartsreunie zal dit jaar worden gehouden op 25 oktober om 15.00 uur in de AMVO. Dit gezellige samenzijn mag u natuurlijk niet missen. Komt u ook? Meld u dan aan bij Cees Jonk, bij voorkeur via e-mail:ledenadministratie@nloopie.nl .