-
Rust iedere 2 uur. Het moet niet te lang zijn; 10 minuten kan al voldoende zijn.
-
Drink veel. Vooral als het warm is, is drinken erg belangrijk. Als je dorst krijgt is het eigenlijk al te laat.
-
Drink liever geen koolzuur- of alcoholhoudende dranken. Wacht met het biertje tot na de finish. Het smaakt dan eens zo lekker!
-
Eet ook voldoende. Tijdens langere wandeltochten (Vierdaagse) zul je merken dat de eetlust afneemt. Geef hier niet aan toe!
-
Natuurlijk zijn schoenen erg belangrijk. Test tijdens de trainingen de schoenen uit. Heb je de juiste schoenen gevonden, ga dan niet meer experimenteren.
-
Ook de sokken zijn belangrijk. Test die ook in de trainingsfase uit. Er zijn speciale wandelsokken, bijv. van het merk Falke.
De zgn. coca-cola (badstof) sokken schijnen ook goed en niet duur te zijn. Draag deze met de badstofkant en naden naar buiten.
-
Neem vooral tijdens meerdaagse wandeltochten regenkleding mee. De zon schijnt helaas niet altijd. De beste regenkleding is verkrijgbaar bij de betere sportzaken (vaak zeer prijzig!). Aan de goedkopere varianten kleven een aantal nadelen: een gewoon regenpak heeft het nadeel dat door transpiratie de binnenkant van het pak minstens net zo nat wordt als de buitenkant.
Een poncho is iets luchtiger, maar daarbij worden de benen nat. Een kleine paraplu is altijd handig. Bij de start van de Vierdaagse of een andere wandeltocht kan het nog aardig koud zijn.
-
Ga pas in een korte broek lopen als de temperatuur dit toelaat. Veel spierblessures ontstaan door ’s morgens al in een korte broek te starten.
Dunne afritsbare broeken zijn een mooie oplossing. Deze broeken hebben ook het voordeel dat ze snel drogen als ze onverhoopt toch eens nat geworden zijn.
-
In de eerste uren tijdens wandelingen hebben veel mensen regelmatig last van noodzakelijke sanitaire stops. Dit euvel kan aanzienlijk worden verminderd door ’s morgens geen koffie te drinken (= vochtafdrijvend!).
-
Als het warm is raak je snel oververhit. Veel mensen nemen dan ook een handdoekje mee (desnoods een oude handdoek in tweeen geknipt).
Het handdoekje kan onderweg nat worden gemaakt en om de nek worden gelegd. Dit werkt erg verkoelend.
-
Veel wandelaars hebben last van dikke vingers. Dit is niet helemaal te vermijden. Het gebruik van stokjes verlicht iets.Sommige mensen zijn erbij gebaat ‘iets’ in de handen te hebben/houden en hier regelmatig in te knijpen om de doorbloeding te stimuleren. Heeft u vaak last van dikke vingers, doe dan voor de wandeling uw ringen af.
-
Gebruik een goede zonnebrandcreme of zelfs een sunblock om verbranding te voorkomen. Smeer minstens om de 2 uur. Hoe hoger de beschermings-factor, hoe langer u in de zon kunt blijven zonder te verbranden. Een zonnebankkuur beschermt niet tegen verbranding! Om uw hoofdhuid te beschermen kunt u een zonnehoedje dragen.
-
Bedenk dat je niet met een snelheidssport bezig bent. Als je je tijd neemt kun je langs het gehele parkoers volop van de sfeer genieten. Snelwandelaars passeren overal te vroeg en missen daardoor veel.